вторник, 24 апреля 2018 г.

Частина кулі

Частини кулі


Частини кулі: зеленим кольором позначено сектор, сірим — сегмент, жовтим — зріз кулі.

Сегмент

Докладніше: Кульовий сегмент
Сегмент кулі — це та її частина, що утворюється внаслідок перерізу площиною. Основними величинами, які характеризують сегмент, є радіус кулі  та довжина перпендикуляра, опущеного на центр перерізу зі сфериДовжина цього перпендикуляра також дорівнює різниці між радіусом  і відстанню від центра до перерізу , тобто . Таким чином об'єм сегмента дорівнює
,
а площа поверхні —

Зріз

Докладніше: Кульовий шар
Зріз (кульовий шар) — це стереометричне тіло, утворене перерізами кулі двома паралельними площинами. Він характеризується такими величинами:
  • Радіус відповідної кулі, ;
  • Відстань між двома перерізами, ;
  • Радіуси обох перерізів, .
Об'єм зрізу визначається формулою
,
а площа поверхні —
.

Сектор

Докладніше: Кульовий сектор
Сектор складається з кульового сегмента та конуса, основа якого збігається з основою сегмента, а вершина — з центром кулі. Сектор характеризують радіускулі  та довжина перпендикуляра, опущеного на центр основи конуса зі сфери, . Об'єм сектора:
.
Площа його поверхні:
.

Вписані й описані кулі

Описана куля

Куля називається описаною навколо багатогранника, якщо всі вершини багатогранника лежать на поверхні кулі (сфери). В цьому випадку багатогранникназивають вписаним в кулю. Центр кулі, описаної навколо багатогранника, рівновіддалений від всіх його вершин, тобто є точкою перетину площин, проведених через середини ребер багатогранника (призмипірамідиперпендикулярно до них. Відстань від центра кулі до вершин багатогранника — його радіус.

Вписана куля

Куля називається вписаною в багатогранник, якщо всі грані багатогранника дотикаються до кулі. Багатогранник у цьому випадку називається описаним навколо кулі (сфери). Центр кулі, вписаної у багатогранник, рівновіддалений від усіх його граней. Він є точкою перетину півплощин, проведених через ребра двогранних кутів, утворених двома суміжними гранями, які поділяють цей кут навпіл. Відстань від центра кулі до граней — його радіус.

Додаткові відомості

Куля так само, як циліндр і конус, є тілом обертання. Вона утворюється при обертанні півкруга навколо його діаметра як осі. Цей діаметр називають віссю кулі, а його кінці — полюсами кулі.
Відрізок, який сполучає дві точки кульової поверхні і проходить через центр кулі, називається діаметром. Кінці будь-якого діаметра називаються діаметрально протилежними точками кулі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий